Mapa stranica | Prijava

Informacija o broju, odnosno populaciji gluhoslijepih osoba (tko su, gdje žive, kakva su im oštećenja, koji su njihovi problemi i potrebe) veoma je važna u strategiji osmišljavanja i realizaciji programa za poboljšanje kvalitete života gluhoslijepih osoba. Navedeni podaci olakšavali bi procjene potreba na pojedinom području i omogućili bi razvoj odgovarajućih službi za gluhoslijepe koje pružaju usluge podrške i pomoći.

Podaci iz međunarodnih studija i istraživanja o broju gluhoslijepih osoba ukazuju na postojanje 5-18 gluhoslijepih osoba na 100 000 stanovnika. Prema tim statistikama procijenjuje se da u Republici Hrvatskoj ima 250 do 900 gluhoslijepih osoba. U registru Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir u Republici Hrvatskoj je trenutno evidentirano 145 gluhoslijepih osoba.

Istraživanja prevalencije gluhoslijepe djece ukazuju nam na podatak da na 25 000 osoba dolazi 1-8 gluhoslijepe djece u dobi od 0-21 godinu. Ako uzmemo da Republika Hrvatska ima 4,7 milijuna stanovnika to znači da u Republici Hrvatskoj ima otprilike 175 - 250 gluhoslijepe djece.

Nedostatno znanje i razumijevanje gluhosljepoće još uvijek predstavlja problem s kojima se suočavaju stručnjaci raznih profila u identifikaciji, dijagnosticiranju i klasifikaciji gluhoslijepih osoba.

Preuzeto:
Tarczay, S. Razumijevanje stečene gluhosljepoće : diplomski rad, 2004.

 

Tehnička podrška: Ribosom d.o.o.

Zahvaljujemo na doniranome web hostingu