Dan inkluzivnog obrazovanja

 U subotu, 3. listopada 2015. godine, na Europskom trgu u Zagrebu učenici osnovne škole “Dr. Ivan Merz” svečanim su programom obilježili ”Dan inkluzivnog obrazovanja”. U isto je vrijeme i na sličan je način Inkluzivni dan obilježen u sedam glavnih gradova Jugoistočne Europe – Zagrebu, Tirani, Prištini, Skopju, Podgorici, Beogradu i Sarajevu – s ciljem promocije zajedničkog projekta Europske unije i Vijeća Europe “Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju" u Jugoistočnoj Europi.


OŠ “Dr. Ivan Merz”, jedna od 49 pilot-škola koje implementiraju projekte inkluzivnog obrazovanja, od 2014. godine za svoje učenike organizira radionice hrvatskoga znakovnog jezika. Njeni polaznici, zajedno sa voditeljicom radionice Anom Marijom Babojelić, kordinatoricom Centra za prevođenje HZJ-a i Službe podrške Saveza Dodir, obogatili su program ”Dana inkluzivnog obrazovanja” izvedbom pjesme ”Ruke”, autora Damira Pilka, na hrvatskom znakovnom jeziku.

Cilj obilježavanja ”Dana inkluzivnog obrazovanja” podizanje je svijesti javnosti o važnosti inkluzivnog obrazovanja i uključivanja sve djece u odgojno – nastavni proces te stimulirali veću regionalnu suradnju u inkluzivnom obrazovanju kao glavni preduvjet za stvaranje inkluzivnog društva, društva koje ne isključuje već prihvaća kao što i slogan projekta kaže “Svi se smijemo ali različito.”

Current template:single.php