Dodir Amazone

DbI World Conference, 2011 “Inclusion for a Life of Opportunities”

22.09.-02.10.2011.

Ove su jeseni (kod nas) odnosno proljeća (u Brazilu) u brazilskom megagradu São Paulu održana dva najvažnija ovogodišnja događaja za gluhoslijepe osobe na svjetskoj razini. 

WFDB, svjetska organizacija gluhoslijepih osoba, je za članove svoga Izvršnog odbora organizirala edukaciju o primjeni Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom u konkretnim slučajevima u praksi. Posebno su nam dobro došle spoznaje što trebamo učiniti u slučajevima kada Hrvatska ne primijenjuje Konvenciju.


Izvršni odbor je održao i radni sastanak na kojem je, između ostaloga, osnovana nova radna grupa posvećena prevođenju za gluhoslijepe osobe. Voditeljicom grupe je imenovana predsjednica Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir, Sanja Tarczay, koja je odmah počela kontaktirati moguće članove i suradnike grupe.
Nakon toga je održana 15. konferencija DbI-a, svjetske krovne udruge pružatelja podrške gluhoslijepim osobama.


Tema ovogodišnje konferencije je bila Inkluzija za život pun mogućnosti. Brojni predavači iz mnogih zemalja su se u svojim predavanjima i radionicama dotaknuli mnogih trenutno gorućih problema gluhoslijepih osoba, kao što su inkluzivno obrazovanje, pomoćne tehnologije, pedijatrijska rehabilitacija, neurološka/kortikalna etiologija gluhosljepoće, Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, problemi kongenitalno gluhoslijepih odraslih osoba, promjene u populaciji, razni sindromi povezani s gluhosljepoćom te problemi starijih gluhoslijepih osoba.


Sanja Tarczay se u radionici kratko osvrnula na situaciju u kojoj se gluhoslijepe osobe nalaze u Hrvatskoj, pokušavajući je u tako kratkom vremenu prikazati iz što je moguće više kutova.
Razmijenjena su korisna iskustva, a mnoga stečena znanja će sigurno utjecati na poboljšanje postojećih službi podrške za gluhoslijepe osobe u Hrvatskoj. Istovremeno je uspostavljen kontakt s vodećim predstavnicima gluhoslijepih osoba u svijetu, kao i s vodećim pružateljima podrške. Neki od njih su se odmah priključili radu na pitanjima prevođenja gluhoslijepih dok je s drugima u izgledu suradnja na zanimljivim projektima.

Predstavnica Dodira je na Konferenciji sudjelovala zahvaljujući potpori Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Vlade RH.

 

Current template:single.php