Dodir i Dlan – stari prijatelji

Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir i Društvo gluhoslepih Slovenije Dlan mogu se pohvaliti dugogodišnjom suradnjom, ali i čvrstim prijateljskim vezama među njihovim članovima.

S vremenom se ustalio običaj da se predstavnici obje udruge susreću svake godine, i to naizmjenično, jednom u Sloveniji, drugi put u Hrvatskoj.

Ove godine je udruga Dodir ulogu domaćina prepustila Udruzi gluhoslijepih osoba Grada Zagreba i njezinoj predsjednici Mariji Ibriks. Zagrebačka udruga je svojim gostima priredila bogat program.

Metka Knez, predsjednica udruge Dlan, Sanja Tarczay, predsjednica udruge Dodir i Marija Ibriks, predsjednica UGsO Zagreb održale su radni sastanak vezano za osmišljavanje zajedničkog projekta na području promicanja prava gluhoslijepih osoba Hrvatske i Slovenije.

Nakon sastanka za sve sudionike organizirano je razgledavanje Gornjeg grada koje je naš doajen, g.Ljudevit Stein, popratio zanimljivim sličicama iz povijesti Zagreba. Nakon razgleda grada goste smo poveli na šetnju Poučnom stazom Blizec do Stare pilane. Duž staze postavljene su šumske knjige koje sadrže tekstove poučnih tabli za slijepe osobe na Brailleovom pismu, Križni put također s tekstovima na Brailleovom pismu kao i odmorišta s klupama.

Svaki ponovni susret slovenskih i hrvatskih gluhoslijepih osoba samo učvršćuje već postojeće prijateljske veze među njihovim udrugama. I ovom je prilikom sklopljeno nekoliko novih prijateljstava, za koja vjerujemo da će u budućnosti još čvršće povezati naše male, susjedne populacije gluhoslijepih osoba. 

Current template:single.php