Druga obavijest


HRVATSKI SAVEZ GLUHOSLIJEPIH OSOBA DODIR

u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu

poziva Vas na

3. međunarodnu znanstveno – stručnu konferenciju ”Rezultati (ne)podržavajuće okoline”

pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva kulture, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Zagreb i Gradske skupštine Grada Zagreba

21. studenoga 2019., Avenija Većeslava Holjevca 10 (INA – Industrija nafte, d.d.), Zagreb (Hrvatska).

 

DRUGA OBAVIJEST

 

Tema konferencije je usvajanje jezika i važnost rane intervencije kod gluhe, nagluhe i gluhoslijepe djece te osiguravanje kvalitetne podrške u obrazovnom sustavu.

Cilj je osvijestiti osobe koje rade s gluhom, nagluhom i gluhoslijepom djecom, ali i širu javnost te sve zainteresirane koji dolaze u doticaj s ovom populacijom o načinu na koji usvajaju jezik i što se događa kada dijete ne izložimo prirodnom jeziku na vrijeme. Također, želimo naglasiti koliko je bitno osigurati i unaprijediti inkluzivno okruženje za gluhu, nagluhu i gluhoslijepu djecu koja su zanemarena od strane sustava.

Konferencija je namijenjena odgojiteljima, učiteljima, prevoditeljima u vrtiću, prevoditeljima u nastavi, pedagozima, logopedima, fonetičarima, edukacijskim rehabilitatorima, psiholozima, znanstvenicima, studentima, ostalim stručnjacima koji rade s gluhom, nagluhom i gluhoslijepom djecom te njihovim roditeljima.

Prijava je obavezna za sve sudionike (aktivne i pasivne), a može se napraviti putem sljedećeg linka: https://docs.google.com/forms/d/19YShM8OltyoUrIBaW04nvipFO2NeRgUfhgUdW5VSDic/edit

 

Pozivamo Vas da prijavite svoje radove iz područja:
 1. Izgubljeni u prijevodu

Sekcija će se usmjeriti na važeće međunarodne propise na koje se treba pozvati u svrhu ostvarivanja prava osoba s invaliditetom. Jedan od najvažnijih takvih propisa zasigurno je UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom koja, između ostalog, ističe pravo na obrazovanje kao jedno od temeljnih ljudskih prava. Ostali propisi naglašavaju važnost obrazovanja prilagođenog djetetovom fizičkom, intelektualnom, emocionalnom, socijalnom, jezičnom i drugom stanju, a takvo inkluzivno obrazovanje jedan je od primarnih ciljeva koji se želi postići na globalnoj razini do 2030. godine.

 • Pravo na obrazovanje – temeljno ljudsko pravo
 • Članak 24 UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom
 • UNESCO-ova Izjava i Okvir za akciju (1994. god.)
 • Ciljevi održivog razvoja do 2030. godine

 

 1. Misteriji usvajanja jezika – znakovni, govorni ili oboje?

Kako bi dijete usvojilo jezik u periodu kritičnom za njegovo usvajanje, bitno je što ranije pružiti podršku djetetu i obitelji. Ta se podrška odnosi na sami odabir odgovarajuće opcije usvajanja jezika za pojedino dijete, ali i osiguravanje potpore roditeljima koji s njim provode najviše vremena tijekom ranog razdoblja djetetova života. Stoga će ova sekcija staviti naglasak na sljedeće teme:

 • Utjecaji senzorne deprivacije na jezično-kognitivni i cjelokupni razvoj djeteta
 • Važnost ranog / posljedice kasnog usvajanja jezika
 • Kako započeti? – stvaranje jezično-komunikacijskog odnosa s djetetom
 • Rana intervencija (programi, pristupi i multidisciplinarni tim)

 

 1. I ja hoću čuti igru!

 Sekcija će se baviti temom uključivanja djeteta u vrtić te izazovima s kojima se dijete, roditelji i stručnjaci pri tome suočavaju. Jezik će se staviti u kontekst predškolskog obrazovanja pri čemu će se istaknuti razlike i dobrobiti materinjeg i stranog jezika, kao i podrška potrebna u njihovu usvajanju. Sukladno tome, definirat će se uloge dionika u djetetovom predškolskom obrazovanju.

 • Govorni/znakovni kao strani jezik
 • Podrška djeci i roditeljima u učenju govornog i/ili znakovnog jezika
 • Prevoditelj u vrtiću
 • Razvoj kvalitetne interakcije između stručnog osoblja u vrtiću i prevoditelja

 

 1. Inkluzivna škola za sve?

Posljednja sekcija odnosi se na uključivanje djeteta u redovni školski sustav, izazove koji se pojavljuju tijekom procesa obrazovanja te podršku koja je potrebna kako bi ih prevladali i postigli kvalitetnu inkluziju. Prikazat će se primjeri uspješnog provođenja inkluzije u obrazovanju koji mogu poslužiti kao uzor za unaprjeđenje našeg obrazovnog sustava.

 • Prevođenje u obrazovnom okruženju
 • Podrška roditeljima i djeci
 • Razvoj kvalitetne interakcije između stručnog osoblja u školi i prevoditelja
 • Primjeri dobre prakse u inkluzivnom obrazovanju

Radni jezici konferencije: hrvatski, engleski, hrvatski znakovni jezik.

Kontaktconference@dodir.hr

 

 

     

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba “Dodir” je Centar znanja u području unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Current template:page.php