Edukacijom do zdravlja!

Edukacijom do zdravlja!

 

Krenimo zdravo! projekt je Saveza Dodir koji se provodi u partnerstvu s Udrugom gluhoslijepih osoba grada Zagreba (UGsO Zagreb) a njime promoviramo prava gluhoslijepih osoba u zdravstvenom sustavu, koja su najčešće zanemarena i neostvarena.

 

Kako bi se postiglo poboljšanje i ostvarivanje prava gluhoslijepih pacijenata te njihovo uključivanje u odlučivanje o vlastitom zdravlju, na ovom projektu smo ostvarili suradnju s voditeljicom sekcije za javno zdravstvo Andrijanom Rajič te budućim zdravstvenim djelatnicima koji će gluhoslijepe osobe informirati o zdravstvenim temama kroz niz radionica.

 

Studenti medicine i  budući zdravstveni djelatnici provedbom ovog projekta dobivaju jedinstvenu priliku da se pridruže gluhoslijepim osobama i njihovim prevoditeljima prilikom posjeta zdravstvenim ustanovama te se kroz živo iskustvo upoznaju s pravilnim pristupom i komunikacijom s gluhoslijepim osobama. Oni će tako, jednoga dana, na svom budućem radnom mjestu u zdravstvenom sustavu, biti educirani i upoznati sa osnovama pravilnog ophođenja u kontaktu s gluhoslijepim pacijentima, te će na taj način naš zdravstveni sustav direktno učiniti ravnopravnim i pristupačnim mjestom i za svoje gluhoslijepe pacijente.

 

Ciljevi ovog projekta su, s jedne strane, informiranje korisnika i njihovih članova obitelji o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu i trebaju ostvariti kroz zdravstveni sustav.

Jedan od čestih problema sa kojima se gluhoslijepi pacijenti, pogotovo oni starije dobi a koji su u većini, susreću je i primjerice i sam postupak određenih dijagnostičkih pretraga na koje često bivaju upućeni a pri čemu upute kako se pripremiti i što ih tijekom pretrage čeka dolaze napismeno, te ih gluhoslijepe osobe ne razumiju. U planu su stoga i video sadržaji za naše korisnike, kojima bi se kroz prijevod na hrvatski znakovni jezik pružile sve potrebne informacije o najčešćim liječničkim pretragama, na kojim će se i sami vrlo vjerojatno naći..

 

 

Current template:single.php