ESF – Znakuj i ti


ZNAKUJ I TI


05.06.2023.

Edukacija pružatelja usluga – prevoditelja za gluhoslijepe osobe

Od 15.5. – 19. svibnja 2023. održali smo petodnevnu radionicu za prevoditelje za gluhoslijepe osobe. U Savezu Dodir radionice za prevoditelje kontinuirano se održavaju, a u sklopu ovoga projekta otvorila se mogućnost da se edukaciji pridruže i prevoditelji iz lokalnih udruga. Iako smo originalnom prijavom projekta planirali vanjsku stručnjakinju kao edukatora, i tome se izuzetno svi veselili, nažalost stvari su se malo izjalovile pa je stoga edukaciju održala sama voditeljica projekta.

Edukacija je bila koncipirana kroz predavanja, vježbe i praksu te smo u suradnji s partnerskom udrugom mogli imati pristup različitim prevoditeljskim situacijama, od neformalnih, do službenih situacija, posjeta liječniku i slično.

Prvi dan edukacije posjetila nas je i ekipa iz Nacionalne zaklade te su snimili kratak video o samom projektu i našim aktivnostima.

Možete ga pogledati na sljedećoj poveznici.

https://fb.watch/lhhz3SUSaL/


21.03.2023.

Edukacija „I ja želim biti instruktor“

Jedna od aktivnosti projekta „Znakuj i ti“ je i edukacija instruktora hrvatskoga znakovnog jezika. Naime, suprotno raširenom mišljenju, za predavanje hrvatskog znakovnog jezika nije dovoljno samo poznavanje jezika – potrebne su i druge kompetencije i vještine koje instruktora čine dobrim prenositeljem znanja.

Stoga smo ove godine od 7. – 10. ožujka 2023. u Splitu organizirali edukaciju za pet instruktora iz Zagreba, Osijeka i Varaždina. Neki od njih su ranije već radili kao instruktori, a neki će nam se tek pridružiti od jeseni kada kreću novi upisi na tečaj hrvatskog znakovnog jezika.


20.12.2022.

Što radimo?

Vrijeme leti i približili smo se kraju godine i polovici našeg projekta. Stoga smo se i našli kako bismo održali drugi sastanak projektnog tima te prošli kroz sve dosadašnje aktivnosti i one koje nas tek očekuju.

Online dnevnici za gluhoslijepe osobe nastavljaju se snimati prema planu i programu. U kontaktu s korisnicima Udruga gluhoslijepih osoba grada Zagreba provela je evaluaciju te su sukladno rezultatima u emisiju unjete neke promjene kako bi emisija bila korisnija i pristupačnija različitim oštećenjima.

Planirane publikacije se rade, novi udžbenik za učenje hrvatskog znakovnog jezika predstavlja pravi izazov. Također je u tijeku planiranje skorašnjih edukacija instruktora hrvatskog znakovnog jezika te prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika.

 

 


30.09.2022.

Online dnevnici za gluhoslijepe osobe

Predstavljamo jednu od aktivnosti u sklopu projekta „Znakuj i ti!“, a to je online dnevnik primarno namijenjen našim članovima, gluhoslijepim osobama, kako bi lakše primali informacije i bili upoznati s aktivnostima Saveza i lokalnih udruga te se na taj način osjećali više uključeni u zajednicu ali i bolje povezani sa članovima ostalih, lokalnih udruga.

Naš projektni partner UGsO Zagreb organizirat će gledanje Dnevnika na redovnim, tjednim druženjima gluhoslijepih osoba, a pozivamo i ostale lokalne udruge da se povedu ovim primjerom i pridruže nam se!

Online dnevnici izlazit će dva puta mjesečno te biti objavljeni na našem youtube kanalu te Facebook stranici. Svaki dnevnik je na hrvatskom znakovnom jeziku, a prate ga titl, audio i transkript za one koji koriste čitače zaslona. Ukoliko imate prijedlog za još bolju prilagodbu sadržaja, svakako nam javite (drugačiji font, veća slova, drugačija pozadina snimanja, bolji zvuk i dr.)

 

Do sada smo objavili:

Jučer, danas, sutra_ 1

Tema: Uvodno o emisiji, predstavljanje projekta i predviđenih aktivnosti

 

•••

Jučer, danas, sutra_ 2

Tema: Helen Keller i Tjedan Hellen Keller

  • predstavljanje Helen Keller i aktivnosti Saveza Dodir i loklanih udruga povodom Tjedna Helen Keller

 

•••

Jučer, danas, sutra_ 3

Tema: Crveno-bijeli štap i status gluhosljepoće

  • crveno-bijeli štap kao pomagalo za kretanje i simbol gluhosljepoće te inovacije iz svijeta tehnologije vezane za razvoj štapova

 

•••

Jučer, danas, sutra_ 4

Tema: Prikaz likovnog stvaralaštva te zanimljivosti iz svijeta gluhoslijepih umjetnika u Hrvatskoj i inozemstvu

 

•••

Jučer, danas, sutra_ 5

Tema: Prikaz problema s kojima se gluhoslijepe osobe susreću pristupanjem zdravstvenim uslugama te novosti iz svijeta zdravstva

 

•••

Jučer, danas, sutra_ 6

Tema: Važnost HZJ-a povodom Međunarodnog dana znakovnih jezika i prikaz prilagodbi koje gluhoslijepe osobe koriste

 

Javite nam svoje dojmove!


05.09.2022.

Prvi sastanak projektnog tima

Prvi sastanak projektnog tima održali smo 18. srpnja 2022. preko Zoom aplikacije. Na sastanku su prisustvovali djelatnici Saveza Dodir te partnerske organizacije UGsO Zagreb.

Razgovarali smo o početku provedbe projekta, prvim koracima koji nas očekuju te dogovorili s kreatoricom edukativnih materijala, Dijanom Adžić, plan snimanja online dnevnika na hrvatskom znakovnom jeziku za gluhoslijepe članove.


01.09.2022.

Krenuli smo s novim projektom „ZNAKUJ I TI “!

Osnovni je cilj ovoga projekta jačati operativne kapacitete organizacija koje su vezane uz gluhoslijepe osobe te ulagati u znanja i vještine pružatelja podrške gluhoslijepim osobama.

To se prvenstveno odnosi na jačanje kapaciteta Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir i lokalnih udruga gluhoslijepih osoba kroz raznovrsne aktivnosti osmišljavanja i provedbe izobrazbe i drugih oblika jačanja i unaprjeđenja kapaciteta zaposlenika i/ili volontera organizacija civilnoga društva za neposredan rad u području zapošljavanja, socijalnog uključivanja i obrazovanja.

Čeka nas puuuuuno posla, a vas isto toliko zanimljivih i korisnih sadržaja!

Pratite nas jer uskoro stižu prvi noviteti – online dnevnici za gluhoslijepe osobe na hrvatskom znakovnom jeziku uz dodatnu prilagodbu u vidu audio jedinice i titla.


 

O projektu

Nositelj projekta:

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir

 

Partneri na projektu:

• Udruga gluhoslijepih osoba Grada Zagreba

 

Naziv projekta: 

“ZNAKUJ I TI”

 

Opis i rezultati projekta: 

Osnovica projekta je jačanje kapaciteta Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir i lokalnih udruga gluhoslijepih osoba kroz nekoliko aktivnosti:

 

1. Aktivnost osmišljavanja i provedbe izobrazbe i drugih oblika jačanja i unaprjeđenja kapaciteta zaposlenika i/ili volontera organizacija civilnoga društva za neposredan rad u području zapošljavanja, socijalnog uključivanja i obrazovanja, uključujući prilagodbu poslovanja uz primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija:
– Edukacija instruktora za provođenje tečajeva hrvatskog znakovnog jezika
– Edukacija pružatelja usluga – prevoditelja HZJ

 

2. Aktivnost izrade online i digitalnih priručnika i drugih alata za samopomoć i podršku ranjivim skupinama
– izrada novog udžbenika za učenje hrvatskog znakovnog jezika razine A1 uz pripadajuću online platformu kao mjesto pohrane digitalnog sadržaja vezanog uz udžbenik

 

3. Aktivnost organiziranja neposrednih, lokalnih inicijativa u području zapošljavanja, socijalnog uključivanja, obrazovanja i dobrog upravljanja:
– Brošura za nove zaposlenike “Uvod u svijet gluhosljepoće“
– izrađena i snimljena ukupno 24 online dnevnika za gluhoslijepe osobe

 

Ciljevi projekta: 

Osnovni je cilj projekta jačati operativne kapacitete organizacija koje su vezane uz gluhoslijepe osobe te ulagati u znanja i vještine pružatelja podrške gluhoslijepim osobama.

 

Ukupna vrijednost projekta:

483.622,18 kuna

Iznos EU sufinanciranja: 411.078,85 kuna

Iz proračuna RH: 72.543,33 kuna

Razdoblje provedbe projekta: 

01.07.2022.-30.06.2023.

 

Kontakt osoba za više informacija:

Tajana Uzun, voditeljica projekta
+385 91 382 1921
voditelj_ureda@dodir.hr

 


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Izradu web podstranice sufinancirala je EU iz ESF.

Sadržaj web podstranice isključiva je odgovornost Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir.
Stajališta izražena na web podstranici isključiva su odgovornost Saveza Dodir i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 


Više o EU fondovima:

http://www.strukturnifondovi.hr
http://www.esf.hr

Current template:page.php