ESF54plus


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda 

Kultura bez granica i prepreka i za gluhoslijepe osobe sa 54+ 

 


Dragi naši,

Prošlo je dosta vremena od kada smo vam se javili prvi put, a opet proletjelo je tako brzo.

Održali smo sve 4 predstave koje smo pripremili za vas.

Bilo je naporno ali prije svega, predivno!!

Puno smo vježbali, ponavljali i nikakve vremenske nepogode nisu nas spriječile da budemo što spremniji za vas.

Niti kiše niti velike vrućine nisu nas spriječile da vam prenesemo naše priče koje su ponekad vesele a i ponekad i tužne.

Puno smo objavljivali na našim mrežnim stranicama, bilo nas je i po medijima..

Ovim kratkim javljanjem želimo se na veliko zahvaliti svima koji su nam pomogli u organizaciji naših gostovanja.

Hvala vam svima što ste imali volje biti sa nama i raditi i pomagati, bezuvjetno i sa velikim trudom.

No ipak, najveća hvala vama publici što ste došli i bili sa nama u našim srcima i sa nama stvorili događaje koji se nikada neće zaboraviti!!

Možda je kraj ovoga projekta ali za dalje planiramo nešto još veće da vam i dalje ostanemo u srcu jer ne želimo biti neshvaćeni i zanemareni već vidljivi i  jednako važni!

S velikim poštovanjem vaši gluhoslijepi!!!

 


 

On-line koordinacijski sastanci  

Iza nas je gotovo  9 mjeseci vrijednog rada i sudjelovanja na dramskim radionicama za gluhoslijepe osobe 54+ i isto toliko mjeseci truda, pomoći i podrške naših prevoditelja. To znači da su izvedbe naših predstava  sve bliže pa se tako izmjenjuju i nižu različite aktivnosti u sklopu našeg projekta.

Računala nabavljena u sklopu projekta dostavljena su u partnerske udruge, što je omogućilo održavanje on-line koordinacijskih sastanaka putem kojih smo mi, osobe 54+, iz različitih dijelova Hrvatske mogle uvježbavati i dogovarati detalje oko izvođenja predstave. Iako  ne pripremamo klasičnu predstavu, izrađen je scenarij prema kojem se pripremamo i koji nam je velika pomoć i tijekom naših koordinacijskih sastanaka. Lijepo je kada, bez obzira na desetke i stotine kilometara udaljenosti, možemo zajedno raditi, dogovarati se i biti podrška jedni drugima.

Dok smo se mi koristili mogućnosti suvremene tehnologije, i naš projektni tim bio je vrijedan. Članice tima komunicirale su i sastajale se s predstavnicima različitih ustanova pa su tako u Splitu, Varaždinu, Osijeku i Zagrebu dogovorile mjesta na kojima ćemo izvesti predstavu.
O točnom vremenu i mjestu održavanja predstave u svakom gradu obavijestit ćemo Vas uskoro.
Zato Vas pozivamo da nas i dalje pratite. J

Vaši 54+

 


 

Treća objava

Vrijeme brzo prolazi, a mi smo iz tjedna u tjedan spremniji za izvedbe naših predstava i sa sve većim nestrpljenjem ih očekujemo. Svatko od nas je, ovisno o mjestu stanovanja, puno vježbao u lokalnoj udruzi gluhoslijepih (Zagreb, Varaždin, Osijek, Split), a sada je došlo vrijeme da zajedno počnemo uvježbavati predstavu, kao što smo najavili u prošloj objavi.

Da bi nam to bilo omogućeno, Savez Dodir je u sklopu projekta nabavio 4 iMAc računala koja su svojim performansama prilagođena gluhoslijepima.  Jedno računalo, ostat će u Savezu Dodir, dok su preostala tri prenesena u vlasništvo naših udruga u Osijeku, Splitu i Varaždinu. Članovi projektnog tima i djelatnici udruga pomoći će nam organizirati on-line sastanke putem kojih ćemo moći dogovarati i uvježbavati detalje vezane uz predstavu.

Računalo preneseno u vlasništvo Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije već je dostavljeno, a dostave računala prenesenih u vlasništvo Udruge gluhoslijepih osoba Grada Splita „Osjet“ i Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije bit će izvršene u nadolazećim danima.

To nas posebno veseli jer za mnoge od nas gluhoslijepih osoba 54 +, sastanci neće značiti samo zajedničke on-line dogovore i probe, već i prvo pobliže upoznavanje s različitim mogućnostima koje moderna tehnologija nudi.

Zato nas pratite i dalje jer smo sigurni da ćemo uskoro imati još lijepih vijesti.

Vaši 54 +

 


 

Nove vijesti

Dragi naši pratitelji,
ako ste se pitali kako napredujemo s glumom i pripremom predstave, vrijeme je za novi izvještaj.

Od prošlog javljanja, svi smo bili jako vrijedni. Savez Dodir nastavio je organizirati glumačke radionice u Zagrebu, kao partnerske i udruge gluhoslijepih osoba iz Splita, Varaždina i Osijeka u svojim udrugama imali ukupno 29 glumačkih radionica. I naš tim glumaca 54+ se povećao i sada brojimo 39 osoba 54+ iz četiri različita grada.

Na svim radionicama su naši prevoditelji – djelatnici udruga radili s nama, a pomagale su nam i studentice sa znanjem znakovnog jezika i svima im hvala. Kako naši prevoditelji dobro poznaju naše potrebe, u ovom ciklusu radionica bili su usmjereni na individualan rad sa svakime od nas. Ipak, ovo što pripremamo, nije klasična predstava u kojoj će svatko od nas dobiti neku izmišljenu ulogu. Ovo je predstava u kojoj će svatko od nas predstavljati svoj život – život s invaliditetom, život s gluhosljepoćom. Uz puno strpljenja naših prevoditelja i uz puno razgovora s njima , došli smo do toga kakav način izričaja kome odgovora, zaključili koje dijelove i detalje svojih života želimo podijeliti s publikom.

Veseli nas što smo čuli da ćemo u skorije vrijeme  započeti i s on-line sastancima pa ćemo mi glumci 54+, bez obzira na geografsku udaljenost, moći skupa pripremati i uvježbavati predstavu.  Nadamo se i skorom uključivanju volontera u projektne aktivnosti u nastavku provedbe projekta. Iako smo zadovoljni podrškom koju primamo u svojim udrugama od strane djelatnika udruga i cijenimo je, uvijek nas veseli uključivanje i pomoć volontera jer svako novo poznanstvo, za nas znači bar malo veću mogućnost uključenosti u zajednicu.

Potrudit ćemo se da i u nastavku budemo jednako vrijedni, a ako i dalje želite znati kako pripremamo predstavu na kojoj ćete upoznati naš svijet, pratite nas, i dalje ćemo izvještavati.

Do sljedećeg javljanja, lijep pozdrav od Vaših 54+

 


 

Projekt „Kultura bez granica i prepreka i za gluhoslijepe osobe sa 54 +“ je naziv projekta koji je na oduševljenje uključenih sudionika krenuo sa realizacijom.

Nakon pripremanja, planiranja i organizacije rada, započela je prava provedba!

Prvo što je planirano a realizirano, bilo je okupljanje naših dragih članova koji su glavni akteri projekta.

Od 19. do 21. rujna u prostorijama Udruge gluhoslijepih osoba Grada Zagreba (hvala UGSO Zagreb!), održan je prvi veliki sastanak u sklopu projekta. Uz predsjednicu Saveza Dodira dr. sc. Sanju Tarczay, članove projektnog tima, volontere, na sastanku su sudjelovali stariji gluhoslijepi građani  iz Zagreba, Varaždina, Osijeka i Splita sa svojim prevoditeljima te stručnjak iz Londona s bogatim iskustvom rada u kazalištu i rada s osobama oštećena sluha, koji se u projekt uključio volonterski.

Tijekom prvog sastanaka, okupljanjem svih ključnih sudionika, stvoreni su temelji za nastavak planiranih aktivnosti.

Nakon što je potencijalnim „glumcima“ ukratko predstavljen projekt, njegova svrha i planirane aktivnosti, zajednički je dogovorena strategija rada. Nakon toga,  gluhoslijepi (budući-ali ne manje spremni) glumci, pod vodstvom stručnjaka iz Londona, izveli su svoje prve glumačke skečeve kojima su opisali pojedine dijelove svoga života.

Osnovni cilj projekta je razviti predstavu koje će naši glumci izvoditi na svojoj turneji po Zagrebu, Splitu, Osijeku i Varaždinu.

Na predstavama ćete vi, publika, imati priliku upoznati naše glumce, njihov život i sve što želite znati o gluhoslijepoći i životu s njom.

Iako je radionica bila raspodijeljena na tri dana, svim sudionicima vrijeme je prošlo brzo, uz puno smijeha i zabave. Zato sa veseljem iščekujemo sljedeće glumačke pripreme, koje će se odvijati u  svim partnerskim organizacijama, ne bi li naši korisnici postali pravi glumci za vas.

Predstave su besplatne te sa radošću kreću pripreme naših glumaca, starijih građana da i oni pod stare dane osjete svjetla pozornice.

Šaljemo vam slijedeći put izvještaje s priprema da znate što vas čeka i da jedva dočekate da dođete na predstavu i upoznate naše glumce!

Lijepi pozdrav,

Vaši 54+

 

O projektu

Nositelj projekta:

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir 

 

Partneri:

• Udruga gluhoslijepih osoba Varaždinske županije

• Udruga gluhoslijepih osoba Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije

• Udruga gluhoslijepih osoba Grada Splita “Osjet”

 

Naziv projekta: 

“Kultura bez granica i prepreka i za gluhoslijepe osobe sa 54+(UP.02.1.1.03.0098)“

 

Kratki opis projekta: 

„Kultura bez granica i prepreka i za gluhoslijepe osobe sa 54+“ je projekt koji ima za cilj potaknuti svijest cjelokupnog građanstva o mogućoj kvaliteti života, neovisno o dobi, mjestu življenja ili oštećenju. Gluhoslijepi  građani starije životne dobi kroz ovaj projekt organizirat će i interaktivno provoditi predstave o svome životu, podneblju i kulturi te stvarajući pozitivnu sliku o sebi, poticati afirmaciju gluhoslijepih osoba u društvu. Projekt se provodi u četiri županije: Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Gradu Zagrebu.

 

Ciljevi i očekivani rezultati projekta: 

Cilj projekta je društveno uključivanje starijih gluhoslijepih građana kroz interakciju s građanima, korištenjem vlastitog kulturnog izričaja. Kroz opisane aktivnosti planirano je uključivanje u projektne aktivnosti, a time i pozitivan doprinos u smanjenju socijalne izolacije i boljoj uključenosti u zajednicu za minimalno 50 gluhoslijepih osoba u dobi od 54+.

 

Ukupna vrijednost projekta:
726.892,00 kn 
Iznos EU sufinanciranja:
617.858,20 kn

 

Razdoblje provedbe projekta: 

srpanj 2018. – srpanj 2019.

 

Kontakt osoba za više informacija:

Suzana Sakić

esf54plus@dodir.hr 

 

 


Europska unija

Izradu mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir.

Current template:page.php