ESF – Uvijek zajedno


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda 

UVIJEK ZAJEDNO – sprječavanje diskriminacije i izolacije gluhoslijepih osoba te osiguravanje dostojanstvenog starenja

 


 

 

Publikacija „Život gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj“ od danas javno dostupna!

28.12.2021. – rezultati studijskog istraživanja nastalog u sklopu projekta „UVIJEK ZAJEDNO – sprječavanje diskriminacije i izolacije gluhoslijepih osoba te osiguravanje dostojanstvenog starenja objedinjeni su u publikaciji naziva „Život gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj“, koja je zaživjela u tiskanom i digitalnom formatu!

Kroz publikaciju su tematizirane stvarne potrebe, ali i mnogi problemi gluhoslijepih osoba u svim aspektima života.

Ponosni smo, ali i iznimno sretni da smo imali mogućnost provesti prvo veliko i sveobuhvatno studijsko istraživanje o gluhosljepoći i gluhoslijepim osobama na području Republike Hrvatske. Također, vjerujemo da će ovaj rad i nova saznanja do kojih smo došli, poslužiti kao podloga budućim istraživanjima i radovima posvećenih gluhosljepoći.

Digitalni  oblik publikacije, u PDF formatu, možete pronaći u našoj Bazi znanja na sljedećoj poveznici:

https://dodir.hr/wp-content/uploads/2022/01/Zivot-GSO-u-RH-Studijsko-istrazivanje-sm.pdf

 


Održan Okrugli stol „Život gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj“

      23. prosinac, 2021. – Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir organizirao je hotelu Westin u Zagrebu okrugli stol naziva „Život gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj“, na kojem su predstavljeni rezultati studijskog istraživanja nastalog u sklopu projekta „UVIJEK ZAJEDNO – sprječavanje diskriminacije i izolacije gluhoslijepih osoba te osiguravanje dostojanstvenog starenja“. U istraživanje su bile uključene stotinu dvadeset i dvije gluhoslijepe osobe koje žive u različitim dijelovima Republike Hrvatske.

Nositelj projekta je Hrvatski savez gluhoslijepih osoba „Dodir“ zajedno s partnerima: Udruga gluhoslijepih osoba Varaždinske županije, Udruga gluhoslijepih osoba Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije „Osjet“, Udruga gluhoslijepih osoba Grada Zagreba, Udruga gluhoslijepih osoba Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije i Dom za starije osobe „Maksimir“.

    Cilj ovog događanja bio je diseminacija rezultata dosad najvećeg i najopsežnijeg studijskog istraživanja o gluhosljepoći i gluhoslijepim osobama u Republici Hrvatskoj, s naglaskom na život i životne uvjete starijih gluhoslijepih osoba. Uz primarni cilj – edukaciju i senzibilizaciju društva o gluhosljepoći, cilj je ukazati i na konstantno rastuće izazove i probleme s kojima se gluhoslijepe osobe svakodnevno suočavaju.

Sudionce okruglog stola bile su dr.sc. Sanja Tarczay, predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba „Dodir“, Tajana Uzun, voditeljica projekta „UVIJEK ZAJEDNO – sprječavanje diskriminacije i izolacije gluhoslijepih osoba te osiguravanje dostojanstvenog starenja“ i Sonja Milošević, voditeljica istraživanja u projektu „UVIJEK ZAJEDNO – sprječavanje diskriminacije i izolacije gluhoslijepih osoba te osiguravanje dostojanstvenog starenja“

Dobiveni rezultati istraživanja bit će do kraja godine objavljeni u publikaciji, u digitalnom i tiskanom formatu.

Vjerujemo da jedino zajedno možemo pridonijeti boljem okruženju gluhoslijepih osoba, spriječiti njihovu višestruku diskriminaciju i osigurati im dostojanstveno starenje.

 


 

„Uvijek zajedno“ za dostojanstveno starenje gluhoslijepih osoba!

Posljednje  desetljeće suočavamo se s rastućim problemima gluhoslijepih osoba starije životne dobi, koji se samo kumulativno povećavaju. Starenje sa gluhosljepoćom postao je, za sve nas, zabrinjavajući fenomen, stoga nije čudno da nam je upravo to glavni fokus ovogodišnjih aktivnosti.

U Hrvatskoj je prepoznavanje gluhosljepoće kod starijih osoba još na samome početku. Niska kulturološka i sociološka očekivanja od starijih rezultat su i politike koja, u rijetkim slučajevima, omogućuje kvalitetno starenje i osobno ispunjenje i u starim danima.

Kada identificiramo ovu populaciju, važno je osigurati suvremene službe podrške, koje osim ekspresivne (samoizražavanje misli, želja, potreba..) sadrže i instrumentalne akcije (konkretno rješavanje problema). Nažalost, u RH još uvijek ne postoji specijalizirana skrb za starije gluhoslijepe osobe već im se nude postojeći oblici koji nisu primjereni njihovim potrebama (predviđeni su samo za gluhe odnosno samo za slijepe osobe, ne uključuju dvostruka oštećenja) i ne omogućuju prevladavanje barijera na način na koji bi trebali.

Krajnje je vrijeme da uložimo dodatne napore da se situacija starijih gluhoslijepih osoba promijeni na bolje, a prvi značajniji korak u tom smjeru već smo učinili – kroz ESF projekt „UVIJEK ZAJEDNO – sprječavanje diskriminacije i izolacije gluhoslijepih osoba te osiguravanje dostojanstvenog starenja“

Mnogo je o tome napisano i zna se puno o  “običnom“ starenju, no vrlo malo ili gotovo ništa o starenju sa gluhosljepoćom. No, ima nas koji još nismo odustali i dalje se UVIJEK ZAJEDNO borimo za naše malo mjesto pod suncem – ZA DOSTOJANSTVENO STARENJE!

 


Edukativne radionice “Uvijek zajedno”

U sklopu projekta kontinuirano se provode edukacije za djelatnice Doma za starije “Maksimir”.

Teme koje obrađujemo su gluhosljepoća i ispravan pristup gluhoslijepim osobama.


Višestruka izolacija gluhoslijepih osoba eskalirala je u pandemiji

Gluhoslijepe osobe aktivne su u zajednici i komuniciraju onoliko koliko im to oštećenje sluha i vida dopuštaju, ali i ovisno o njihovim interesima i raspoloživosti prevoditelja. Svaki naš korisnik dobije prevoditelja tri-četiri puta tjedno na samo sat ili dva, a kada pogledamo živote čujućih i videćih te njihovu svakodnevnicu, to je zaista zanemarivo.

Izolacija zbog dvostrukog oštećenja vida i sluha otežava svakoj osobi da živi onako kako je prije znala. K tome, postojeće oštećenje vida i sluha ne miruje, ono se povećava s godinama i posebno u starosti, tako da se gluhoslijepa osoba mora konstantno i kontinuirano prilagođavati, što uključuje i prilagodbu načina komunikacije, asistivnih tehnologijskih i inih pomagala.

Tu je i izolacija nametnuta od društva – to zovemo socijalnom izolacijom. Treba uvijek treba imati na umu i da je trenutak kada prevoditelj dođe kod gluhoslijepe osobe često i jedini trenutak kada ona komunicira sa čujućom osobom. Većina osoba koje se inače nalaze u njihovoj blizini najčešće ne znaju znakovni jezik, i ovo im je jedini način i jedini trenutak komunikacije.

Zbog pandemije koronavirusa inače ograničeni kretanje i komunikacija u zadnjih godinu dana bili su još teži. Socijalno-fizička distanca gurnula je gluhoslijepe osobe u još veću izolaciju od one u kojoj se inače nalaze, jer su dodir i blizina jedini način na koji mogu primiti informacije o svijetu.

Da bi dobili informaciju, da bi bili uključeni u aktivnosti zajednice i društvo te da bi mogli obavljati svakodnevne obaveze, gluhoslijepi su u vrijeme pandemije svjesno došli u situaciju u kojoj se mogu zaraziti – jer drugačije ne mogu. Ne mogu funkcionirati s maskama, ne mogu funkcionirati na distanci tako da se njihov izbor zapravo svodi ili na potpunu izolaciju, zatvor u kući bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom ili na spomenuto svjesno izlaganje zarazi i izmjenama intervenora/prevoditelja.

Prema svemu navedenom, možemo zaključiti da su gluhoslijepe osobe zanemarena i neprepoznata skupina u društvu, čiji bi život mogli svi skupa poboljšati tako da se više upoznamo s njihovim načinom komunikacije i preprekama s kojima se susreću, a potom ih nastojimo ukloniti. Također, potrebno je napraviti korake na razini države – omogućiti gluhoslijepima veću podršku u obliku olakšavanja komunikacije i uključivanja u društvo, kroz veću dostupnost asistivne tehnologije i prevoditelja znakovnog jezika.

 


“Uvijek zajedno” u novom broju Lista Dodir!

Posljednje izdanje našeg Lista Dodir donosi članak o projektu „Uvijek zajedno-sprječavanje diskriminacije i izolacije gluhoslijepih osoba te osiguravanja dostojanstvenog starenja“. njegovim karakteristikama, aktivnostima i provedbi!

Prelistajte svoj primjerak ili nam se javite za digitalno izdanje i informirajte se!


Istraživanje u sklopu projekta  „Uvijek zajedno“

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir nositelj je istraživanja kojeg će provesti u suradnji s partnerima UGsO Zagreb, UGsO Split, UGsO Osijek i UGsO Varaždin.

Cilj istraživanja je proizašao iz potrebe za prikupljanjem dodatnih znanja i informacija. Osim sociodemografskih obilježja i podataka o zdravstvenom stanju, želimo saznati više i o teškoćama u pristupanju informacijama, komunikaciji, orijentaciji i kretanju te socijalnoj uključenosti, nešto što je zajedničko svim gluhoslijepim osobama. Ti će nam podaci prikazati širu sliku ionako specifičih potreba i obrazaca ponašanja gluhoslijepih osoba u socijalnom okruženju.

Bolje međusobno povezivanje gluhoslijepih osoba put je prema prevenciji socijalne isključenosti u čijem riziku su osobito gluhoslijepe osobe treće životne dobi.  Upravo one čine najveći udio unutar populacije gluhoslijepih osoba, te time predstavljaju socijalno najosjetljiviju skupinu osoba s invaliditetom. Međusobno podržavanje, druženje i ostvarivanje kontakta s drugim gluhoslijepim osobama osnažuje zajednicu gluhoslijepih osoba.

 

O upitniku

Upitnik se sastoji od četiri glavne cjeline: Sociodemografski podaci (I), Status gluhosljepoće (II), Teškoće u pristupanju informacijama, komunikaciji i kretanju (III), te Socijalni život i način života (IV). Ukupno je 114 pitanja, a potrebno vrijeme rješavanja je otprilike 40 minuta do sat vremena.

Upitnik je dostupan u tiskanom obliku (standardni i uvećani tisak), kao i u elektroničkom obliku. Ukoliko imate poteškoća s razumijevanjem hrvatskog jezika bit će Vam osigurana podrška prevoditelja prilikom prevođenja i ispunjavanja upitnika.

Neka pitanja imaju i dodatne ponuđene primjere odgovora koji su označeni sitnim slovima i crvenom bojom. Te primjere, ako bude potrebno, navest će Vam prevoditelji i  oni služe isključivo kao podsjetnik, pomoć ili ideja ako se nađete u situaciji da ne razumijete pitanje ili se ne možete sjetiti nekih primjera situacije koja Vam se dogodila. Napominjemo i da su to proizvoljno odabrani primjeri, koji ni na koji način nisu sugestija ili prisiljavanje na konkretne odgovore čime bi se rušio integritet samog istraživanja.

 

Upitnici ispunjeni online šalju se na mail voditelj_ureda@dodir.hr

Upitnici ispunjeni u tiskanom obliku šalju se na adresu Saveza Dodir, Medulićeva 34.

Poveznica za ispunjavanje upitnika:

https://docs.google.com/forms/d/12GMJwu6Rx462EP1E-RP5QdJdRftz1-CdbbmbSNZHFcc/edit?ts=60195f5f

 


Održan drugi sastanak projektnog tima!

Dana 01.02.2021. održan je, drugi po redu, sastanak članova tima okupljenog na projektu „Uvijek zajedno-sprječavanje diskriminacije i izolacije gluhoslijepih osoba te osiguravanja dostojanstvenog starenja“.

Na sastanku se raspravljalo o detaljima provedbe projekta, čiji je cilj unaprijediti društvenu afirmaciju gluhoslijepih građana diljem RH postavljanjem stupnjevite platforme usluga namijenih upravo njima.

Planirano je uključivanje sudionika u projektne aktivnosti, a time i pozitivan doprinos u smanjenju socijalne izolacije i boljoj uključenosti u zajednicu za gluhoslijepe osobe, članove njihovih obitelji koji će biti uključeni u rad mobilnog tima i u konačnici u cjelokupno istraživanje.


Provedba istraživanja

28.01.2021. održali smo zoom sastanak s koordinatorima lokalnih udruga kako bismo pratili tijek provedbe istraživanja i prikupljanja podataka s terena od strane gluhoslijepih osoba i njihovih članova obitelji.

 


 

Zoom sastanak s partnerskim organizacijama

3.12.2020. održali smo zoom sastanak s koordinatorima lokalnih udruga kako bismo im prenijeli zaključke sa sastanaka članova projektnog tima te zajednički dogovorili provedbu aktivnosti u ovim otežanim uvjetima uzrokovanim pandemijom COVID-19.

 


 

Sastanak projektnog tima 

1.12.2020. održali smo sastanak članova projektnog tima na kojem smo analizirali do sada provedene aktivnosti, promišljali o izvedbi budućih aktivnosti i izazovima s kojima smo suočeni u provedbi, uslijed pandemije COVID-19. Pripremljen je i video materijal za sve korisnike projekta kako bismo ih uputili u događanja i tijek provedbe projekta. Prva faza provedbe istraživanja je završena, upitnik je pripremljen te krećemo u prikupljanje podataka.

 


Baneri i majice su stigli!

 

 


 

Održan prvi inicijalni sastanak mobilnog tima

Savez Dodir sastanak mobilnog tima

29.rujna 2020. okupili smo se u prostorijama Saveza Dodir s ciljem održavanja prvog inicijalnog sastanka mobilnog tima i partnerskih organizacija na kojem smo predstaviliprogram rada te definirali daljnje korake svih uključenih organizacija.

 

Savez Dodir mobilni sastanak

 

O projektu

Nositelj projekta:

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir

 

Partneri:

• Udruga gluhoslijepih osoba Varaždinske županije

• Udruga gluhoslijepih osoba Grada Zagreba

• Udruga gluhoslijepih osoba Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije

• Udruga gluhoslijepih osoba Grada Splita “Osjet”

• Dom za starije osobe Maksimir

 

Naziv projekta: 

“UVIJEK ZAJEDNO – sprječavanje diskriminacije i izolacije gluhoslijepih osoba te osiguravanje dostojanstvenog starenja”

 

Kratki opis projekta: 

Opći cilj projekta je unapređenje društvene afirmacije cjelokupne populacije gluhoslijepih građana diljem RH kroz postavljanje stupnjevite platforme usluga za ciljnu skupinu. Ostvarenju cilja doprinijet će provedba niza aktivnosti: strukturirane psihosocijalne podrške mobilnog tima za GSO, pilot projekt grupe samopomoći GSO i odjela za GSO u domu za starije te provedbom istraživanja o GSO u RH, čije će rezultate donositelji javnih politika moći koristiti u daljnjem jačanju kvalitete usluga za GSO.

 

Ciljevi i očekivani rezultati projekta: 

Cilj projekta je unaprijediti društvenu afirmaciju gluhoslijepih građana diljem RH postavljanjem stupnjevite platforme usluga namijenih gluhoslijepim osobama. Kroz opisane aktivnosti planirano je uključivanje sudionika u projektne aktivnosti, a time i pozitivan doprinos u smanjenju socijalne izolacije i boljoj uključenosti u zajednicu za gluhoslijepe osobe, članove njihovih obitelji koji će biti uključeni u rad mobilnog tima i u konačnici u cjelokupno istraživanje.

 

Ukupna vrijednost projekta:
1.482.663,00 kn
Iznos EU sufinanciranja: 1.260.263,55 kn

 

Razdoblje provedbe projekta: 

srpanj 2020. – prosinac 2021.

 

Kontakt osoba za više informacija:

Tajana Tarczay Uzun

voditelj_ureda@dodir.hr

 

 


Europska unija

Izradu mrežne stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir.

Current template:page.php