Europski dan osoba s invaliditetom – Brussels

Prigodom Europskog dana osoba s invaliditetom 3. prosinac, Europska komisija i Europski forum osoba s invaliditetom (EDF) organizirali su od 7. do 8. prosinca 2015. godine u Brusselsu konferenciju posvećenu djeci i mladima naziva "Growing together in a barrier-free Europe" (Odrastanje u Europi bez barijera).

Glavna tema dvodnevne konferencije, organizirane u ozračju donošenja Nacrta Europskog zakona o pristupačnosti (EAA), bio je pristup obrazovanju (djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom) te kako osigurati jednako sudjelovanje osoba s invaliditetom u životu zajednice.

Sadržajnoj manifestaciji nazočila je i dr.sc. Sanja Tarczay, europska i hrvatska ambasadorica osoba s gluhosljepoćom, a u svom predavanju naglasila je važnost obrazovnog prevoditelja, ključnog elementa u osiguravanju inkluzivnog obrazovanja kao prioriteta stvaranju Europe bez barijera.

 

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se na dan 3. prosinca, a Ujedinjeni narodi promoviraju ga od 1992. godine. U Europi trenutno živi i više od 100 miliona osoba s invaliditetom. Zbog toga je važno obratiti pažnju na političke, ekonomske, socijalne i kulturološke koristi od pristupačnog i uključivog društva, omogućiti pristup i osnaživanje svih nevisno o stupnju invaliditeta.

 

Više možete vidjeti na ovom linku

 

Current template:single.php