Konferencija EASPD-a u Skoplju, u Makedoniji

European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD), jedna je od ključnih organizacija u Europi za razvoj službi za osobe s invaliditetom, koja predstavlja preko 8000 socijalnih službi u Europi, organizirala je u Skoplju 7. i 8. listopada 2010. godine konferenciju Towards Community Living, Current Realities – Future Challenges. Osnovni cilj konferencije bio je omogućavanje pune uključenosti osoba s invaliditetom u život zajednice u svjetlu Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom. Organizatori su na konferenciju pozvali brojne istaknute predavače iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Nizozemske i drugih zemalja EU-a. Posebno je značajno što su pozvana i dva predavača iz Hrvatske i to Mr. sc. Mirjana Dobranović i mr. sc. Sanja Tarczay, predsjednica Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir. Na radionici Pristupačnost informacija (Accessibility of Information) Sanja Tarczay je u kratkim crtama predstavila situaciju gluhoslijepih osoba prije i poslije ratifikacije Konvencije UN-a, te prikazala na koje načine udruga Dodir zadovoljava potrebe svojih članova za podrškom pri mobilnosti, komunikaciji i pristupu informacijama.

 


Predsjednica udruge Dodir, Sanja Tarczay, tom je prilikom dobila certifikat regionalnog stručnjaka praktičara na području osoba s invaliditetom koji je dodijeljen polaznicima dvogodišnjeg edukacijskog programa u organizaciji Handicap International i EASPD-a Regional Expertise in the Field of Social Services for Persons with Disabilities – South East Europe, koji je provođen od 2007. do 2009. godine.

 


Događaj u Makedoniji zapravo predstavlja još jedan uspjeh Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir koja dokazuje da je i unatoč nedostatku sredstava i zakona moguće osigurati kvalitetne službe kao što su to Centar za prevođenje HZJ i Služba podrške za gluhoslijepe osobe.


(photo: EASPD)

Current template:single.php