Međunarodni tjedan Helen Keller 2012. – Tjedan svjesnosti o gluhosljepoći

Zamislite na trenutak kakav bi bio Vaš život da ne vidite. Kretanje po kući, dolazak na posao, oblačenje, kuhanje, kupovanje, čitanje rođendanske čestitke od voljene osobe. Sada zamislite da niti ne čujete. Druženje s prijateljima, odlazak u kino, javljanje na telefon, pohađanje škole, pronalazak zaposlenja.

 

     


I ove je godine Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir, zajedno sa gluhoslijepim osobama iz cijeloga svijeta, obilježila Međunarodni tjedan Helen Keller (25.06.-01.07.). Ovaj se tjedan obilježava u znak gluhoslijepe američke književnice Helen Keller koja je preminula krajem lipnja 1968. godine.


Ove je godine ključan događaj hrvatskog Tjedna svjesnosti o gluhosljepoći bila Šetnja Helen Keller koja se održala u srijedu, 27. lipnja u Zagrebu. Uz gluhoslijepe osobe, u tridesetminutnoj šetnji, pridružili su im se i brojni suradnici i prijatelji Udruge Dodir. Zajedno sa gluhoslijepim osobama, u Šetnji je bila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Šetnja ja započela od Zrinjevca preko Trga bana Jelačića i Hrvatskog narodnog kazališta pa natrag do Zrinjevca gdje je gluhoslijepe osobe dočekala Josipa Lisac, koja je ambasadorica dobre volje Udruge Dodir i nadasve prijateljica gluhoslijepih osoba.


Prije i nakon Šetnje održale su se radionice BUDI JA! koje su omogućile zainteresiranim građanima da, barem na nekoliko trenutaka, pokušaju biti gluhoslijepe osobe. Također se se mogli i kupiti proizvodi Udruge Dodir koje su izradile same gluhoslijepe osobe. Šetnja je završila koncertom harfistice Doris Karamatić sa gostima, a pjevalo se i na hrvatskom znakovnom jeziku.

 

 

Cilj je Šetnje bio osvjestiti građanstvo da gluhoslijepe osobe postoje i žive među nama, da im najveće teškoće predstavlja komunikacija i kretanje te obavljanje, i svakodnevnih stvari, bez podrške prevoditelja za gluhoslijepe osobe. 

Current template:single.php