Održana tribina “Zdravstvo po mjeri gluhoslijepih osoba”

Povodom Europskog dana gluhosljepoće (22.10) organizirali smo tribinu  „Zdravstvo po mjeri gluhoslijepih osoba“, koja se održala u ponedjeljak, 23.listopada, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb s početkom u 9:00 sati.

Stručnjaci iz relevantnih područja zajednički su otvorili dijalog o položaju gluhoslijepih osoba iz perspektive pacijenata kao i mogućnostima za unapređenje kvalitete pruženih zdravstvenih usluga.

Svoja vlastita iskustva, iz perspektive pacijenata i korisnika zdravstvenih usluga, podijelile su i gluhoslijepe osobe

“Zdravstvo po mojoj mjeri” je naziv trogodišnjeg projekta koji provodi Savez Dodir, a financiran je od strane Ministarstva Zdravstva. U prvoj godini projekta formiran je projektni tim koji vodi voditeljica projekta Karla Silić, socijalna radnica Saveza, a koji je zadužen za izradu plana provedbe programa.

„Kako je upravo nepristupačna komunikacija i pristup informacijama goruća tema kada su u pitanju osobe s gluhosljepoćom, ovim projektom ćemo pokušati upravo to, osmisliti alate kojima ćemo doskočiti problemu komunikacije osoba s gluhosljepoćom sa zdravstvenim osobljem. Tako smo došli na ideju pripreme tzv. komunikacijskog paketa koji uključuje bilježnicu, marker i putovnicu , personaliziran dokument unutar kojeg će biti svi najvažniji podaci o osobi i njezinom zdravstvenom stanju. Također će sadržavati i kontakt službe podrške na koji se može zatražiti prevoditelja po potrebi. Nadalje, kreirali smo i 3 videa na kojima prikazujemo različite gluhoslijepe osobe u nekim od stvarnih situacija iz prakse, koje su se dogodile unutar zdravstvenog sustava.

Sve više gluhoslijepih osoba spada u skupinu starijih osoba te treba kvalitetnu zdravstvenu skrb, stoga je Hrvatski savez gluhoslijepih osoba „Dodir“ odlučio na ovoj tribini okupiti govornike iz relevantnih područja – profesora Zdravstvenog veleučilišta, Ravnateljstva civilne zaštite, zdravstvenih udruga te samih zdravstvenih djelatnika kako bismo sagledali ovu važnu temu iz različitih perspektiva i došli do zaključaka kako učiniti zdravstvenu skrb pristupačnijom za gluhoslijepe osobe.“, objasnila je Silić.

Current template:single.php