Osma smotra polaznika tečaja hrvatskoga znakovnog jezika u Zagrebu

Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir već više od desetljeća uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa uspješno provodi projekt u sklopu kojega se održavaju tečaj hrvatskoga znakovnog jezika te lokalne smotre polaznika tečaja, i to u Zagrebu, Osijeku i Splitu.

 

 

Tečaj se provodi prema udžbenicima Znak po znak 1, 2 i 3, prvima takve vrste u Hrvatskoj. Svaki od udžbenika je popraćen DVD-om na kome se nalaze snimke svih nastavnih jedinica iz pojedine knjige.

 

Većina polaznika tečaja su studenti različitih fakulteta. Velik broj polaznika koji su s uspjehom bili završili sva četiri semestra tečaja kasnije su nastavili s edukacijom za prevoditelje hrvatskoga znakovnog jezika te se uključili u rad Centra za prevođenje hrvatskoga znakovnog jezika. Na taj način udruga Dodir osigurava uspješnu i učinkovitu komunikaciju između gluhoslijepih osoba i njihove okoline te uključivanje gluhoslijepih osoba u život zajednice.

 

Ovogodišnja smotra, osma po redu, priređena je u srijedu, 15. lipnja 2011. godine u auli Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na kojem se također provodi tečaj hrvatskoga znakovnog jezika za potrebe njegovih studenata.

 

Nazočne su pozdravili gospođa Vini Rakić, ravnateljica Uprave za nacionalni kurikulum, u ime Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa; prof. Danijel Žabčić, pročelnik Odsjeka za učiteljske studije, u ime Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; te mr. sc. Sanja Tarczay, predsjednica Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir.

 

 

Svoj rad su predstavili i voditeljica tečaja hrvatskoga znakovnog jezika Dijana Vincek, instruktori hrvatskoga znakovnog jezika, Ana Jakopović i Damir Lugarić (svo troje gluhe osobe, izvorni govornici hrvatskoga znakovnog jezika), te koordinatorica Centra za prevođene hrvatskoga znakovnog jezika i Službe podrške Dodir, Tajana Tarczay.

 

Na smotri su polaznici tečaja, koji su s uspjehom položili drugi odnosno četvrti, posljednji semestar, u praksi prikazali znanje koje su na tečaju stekli. Pojedine skupine polaznika su na znakovnom jeziku otpjevale pjesme Mali leteći medvjedići, Vjeruj u ljubav, Ovo mi je škola, Lutka za bal i Iznad oblaka. Ako ne možete zamisliti kako je to pjevati bez glasa, dođite na neku od brojnih manifestacija na kojima nastupaju članovi, volonteri i prijatelji udruge Dodir, pa se uvjerite sami.

 

Smotra je završila podjelom knjižica i svjedodžbi polaznicima tečaja.

Current template:single.php