Prijateljsko druženje gluhoslijepih i slijepih osoba

Za one koji to još ne znaju može biti zanimljiv podatak da je Svjetska organizacija slijepih (World Blind Union) na čelu s tadašnjom predsjednicom Kicki Nordstrom imala ključnu ulogu u osnivanju i osamostaljenju Svjetske organizacije gluhoslijepih osoba (World Federation of deafblind). Svjetski događaj za gluhoslijepe dogodio se 2001 godine na Novom Zelandu. Ni u Europi slijepi nisu uskratili podršku i pomoć gluhoslijepima jer je nepunih dvije godine kasnije i European Blind Union bila ključni faktor u rađanju European Deafblind Union u Danskoj 2003 godine.

 

Naši gluhoslijepi nisu imali takvu podršku 1994. kada se stvarala Udruga gluhoslijepih Dodir. Da nikada nije kasno za uspostavljane dobrih odnosa pokazali su nam Vojin Perić i Sanja Tarczay kroz suradnju Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir i Hrvatskog saveza slijepih tijekom zadnjih godina. Trend suradnje i prijateljstva nastavljaju i lokalne udruge slijepih i gluhoslijepih.

 

Prvi susret održao se 30. rujna u Zagrebu u prostorijama Udruge slijepih Zagreb. Predsjednica Andrea Veljača i tajnik Vinko Zrinšćak učinili su da susret bude ugodan i opušten. Prvotna bojazan o uspješnoj komunikaciji gluhoslijepih i gluhih osoba sa slijepim osobama brzo su prekinuli prevoditelji udruge Dodir koji su tijekom čitavog druženja osiguravali dobru izmjenu inofrmacija s obje strane.

 

Nakon međusobnog upoznavanja razgovaralo se o aktivnostima koje provode udruge te su se razmijenila iskustva. Planira se zajednička suradnja na kulturnom i sportsko-rekreativnom području.

Current template:single.php