Priopćenje sa sastanka

Priopćenje sa sastanka s ministrom Vedranom Mornarom u svezi donesenog dokumenta Jedinstveni popis zdravstvenih kontraindikacija srednjoškolskih obrazovnih programa u svrhu upisa u I. razred srednje škole.


Dana 29. srpnja 2014. godine u 9:30 sati u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održan je sastanak s ministrom Vedranom Mornarom u svezi donesenog dokumenta Jedinstveni popis zdravstvenih kontraindikacija srednjoškolskih obrazovnih programa u svrhu upisa u I. razred srednje škole.


Sastanku su prisustvovali, ispred Hrvatskog Saveza gluhih i nagluhih Andrija Halec, te ispred Hrvatskog Saveza gluhoslijepih osoba Dodir, mr.sc. Sanja Tarczay, koji su ministru Vedranu Mornaru u ime gluhih, nagluhih i gluhoslijepih osoba prenijeli veliko negodovanje navedenim dokumentom koji diskriminira gluhe, nagluhe i gluhoslijepe učenike. 

Ministar Mornar složio se s obrazloženjima koje su gdin. Halec i gđa. Tarczay iznijeli uz usmeno obećanje da će se u prvom redu sam naziv gore navedenog dokumenta izmijeniti, te će se raditi na doradi dokumenta u kojem neće postojati kontraindikacije, već smjernice za upis u škole. Pri tome će se voditi računa da gluhoća, nagluhost i gluhosljepoća nisu bolest, već stanje koje ne može i ne smije biti kontraindikacija za upis u određene srednjoškolske obrazovne programe.


U rujnu će se osnovati Radna skupina u kojoj će biti i predstavnici obaju Saveza te koja će raditi na izmjeni dokumenta odnosno na izmjeni onih dijelova koji su diskriminirajući i stavljaju u nepovoljni položaj učenike s invaliditetom.


Nadalje, pošto se dokument proširio po web stranicama, te je time nekim učenicima bio onemogućen upis u željena zanimanja, Ministar je zamolio da se roditelji i učenici jave u Hrvatski savez gluhih i nagluhih ili Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir kako bi mogli reagirati i pomoći da gluhi, nagluhi i gluhoslijepi učenici ipak upišu željene srednje škole.


Nakon održanog sastanka možemo izraziti zadovoljstvo, zbog postignutog gore navedenog kompromisa te razumijevanja od strane Ministra. Nadamo se da će Ministar poštivati svoja obećanja te da će doći do brzih izmjena spornog dokumenta.

Current template:single.php