Spektakl hrvatskoga znakovnog jezika!

U hotelu Westin u Zagrebu, 28.5.2014. održana je 11. tradicionalna smotra polaznika tečaja hrvatskoga znakovnog jezika.


Dvorana Panorama na 17. katu bila je gotovo premala da u nju stanu svi sudionici! Očekivali smo velik broj uzvanika, ali broj okupljenih premašio je sva naša očekivanja.


Smotru su hrabro otvorili naši dragi gosti, učenici 7.d razreda Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora izvedbom pjesme “Ljubav sve pozlati” Petra Graše, naravno na znakovnom jeziku. Uslijedio je pozdravni govor domaćina, predsjednice Saveza Dodir, mr.sc Sanje Tarczay, vidljivo ganute zbog sve većeg broja mladih koji se svake godine uključuju u Dodirovu misiju promoviranja hrvatskoga znakovnog jezika te borbu za prava gluhoslijepih osoba. Tijekom govora, predsjednica se prisjetila osoba koje su s Dodirom od samih njegovih početaka, poput dr. Đurđice Karlić koja je vjerovala u Dodir i prije Dodira.

 


Smotra se nastavila toplim pozdravnim riječima naših gostiju te kratkim predstavljanjem instruktora iz Splita, Osijeka i Zagreba te predstavljanjem rada Centra za prevođenje i Službe podrške. Sudionici su mogli uživati i u fotografijama sa smotre u Osijeku i Splitu koje su se održale prošli tjedan.


I tada je započeo pravi festival hrvatskoga znakovnog jezika. Već nakon prve izvedbe bilo je jasno da nas očekuje spektakularna večer prepuna kreativnih izvedbi poznatih pjesama na znakovnom jeziku. Dvije skupine polaznika su nam čak pripredile prave male predstave koje su oduševile brojnu djecu u publici. Uzvanici su imali prilike po prvi puta vidjeti kako izgleda recitacija na znakovnom jeziku zahvaljujući polaznicima 4. semestra koji su nam preveli pjesmu “Noćas bih mogao napisati..” Pabla Nerude, a program je završen veselim izvedbama koje su rasplesale većinu prisutnih.

 


Zahvaljujemo se izaslanicima predsjednika Republike Hrvatske, ministra znanosti, obrazovanja i sporta, gradonačelnika grada Zagreba i dekana Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu koji su nam svojim dolaskom iskazali čast te ostalima koji su uveličali svečanost.

 


Vidimo se opet iduće godine u Osijeku, Splitu i Zagrebu, a po prvi puta i u Varaždinu!

 

Zahvaljujemo našem volonteru-fotografu Borni Elwazir na prekrasnim fotografijama.

Current template:single.php