Stručno predavanje u KBC Sestre Milosrdnice

U sklopu programa Zagreb zdravi grad II, Savez Dodir zajedno sa svojim suradnicima dr. Ivicom Cvetkovićem i med. sestrom Marijom Škreb, održao je 31. listopada 2013. u KBC Sestre Milosrdnice, stručno predavanje pod nazivom “Razumijevanje gluhosljepoće”.


Cilj predavanja bio je upoznati zdravstvene djelatnike sa radom Saveza gluhoslijepih Dodir te općenito gluhosljepoćom i problemima s kojima se susreću gluhoslijepe osobe, prvenstveno se fokusirajući na gluhoslijepe osobe treće životne dobi. Starenje, odnosno gubitak i vida i sluha u trećoj životnoj dobi vrlo je značajan faktor gluhosljepoće, prvenstveno zato što se većina osoba koja sluh i vid izgube u procesu starenje ne žele identificirati kao gluhoslijepe osobe već jednostavno kao «stare» osobe. Stoga je važno da ih njihovi doktori opće medicine, audiolozi i oftamolozi (ali i doktori i drugih grana medicine) prepoznaju i upute ih da se jave u lokalne udruge gluhoslijepih osoba – kao jedine specijalizirane udruge koje im mogu pomoći kako se nositi sa gluhosljepoćom i kako se prilagoditi novonastalom stanju.


Koordinatorica Centra za prevođenje HZJ-a koji pruža usluge prevođenja na znakovni jezik spomenula je različite načine komunikacije i “pravila” ponašanja sa gluhoslijepim osobama koji bi mogli biti korisni zdravstvenim djelatnicima koje dolaze u kontakt s korisnicima bez prevoditelja znakovnog jezika.


Gosti predavači bili se dr. Ivica Cvetković te med. sestra Marija Škreb iz Specijalističke ordinacije obiteljske medicine koji su podijelili vlastita profesionalna iskustva u radu s gluhoslijepim osobama te istaknuli koliko im je učenje znakovnog jezika olakšalo i utjecalo na kvalitetu rada s pacijentima. Ovim putem im se srdačno zahvaljujemo!

 


Program Zagreb zdravi grad II provodi se uz financijsku podršku Grada Zagreba.

Current template:single.php