Supertajfun zaobišao gluhoslijepe na Filipinima

U gradu Tagaytay na Filipinima ovog studenog, od 07. – 11.11.2013., održalo se puno raznovrsnih i važnih događaja za svijet gluhoslijepih osoba na kojima je sudjelovala predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, mr.sc. Sanja Tarczay.


Prije same konferencije, u srijedu 6.11.2013. održana je predkonferencija pod nazivom ”Awareness Raising and building Support Structure” (Podizanje svijesti i izgradnja sustava podrške) na kojoj su sudionici imali priliku čuti iskustva gluhoslijepih osoba iz različitih dijelova svijeta te najnovija tehnološka dostignuća koja mogu pridonijeti lakšoj i kvalitetnijoj komunikaciji gluhoslijepih
osoba.

Dan kasnije, 7.11.2013. započela je 10. Helen Keller konferencija pod nazivom ”Accessibility and inclusion for people with deafblindness in everyday life – CRPD for everyone everywhere” (Pristupačnost i uključivanje osoba sa gluhosljepoćom u svakodnevni život – CRPD za svakoga). Uz predavanja, održano je i deset radionica na kojima su obrađene teme pristupačnosti i uključenosti gluhoslijepih osoba u obrazovni sustav, zapošljavanje, društveni život te mogućnost i dostupnost korištenja tehnologije.


Nakon uspješne konferencije održani su sastanci regionalnih organizacija gluhoslijepih osoba: Federacije gluhoslijepih osoba Latinske Amerike (FLASC), Afričke federacije gluhoslijepih osoba (AFD), Azijske grupe te Europske unije gluhoslijepih osoba (EDBU) čija je predsjednica Sanja Tarczay prvi puta vodila sastanak EDBU-a. Na sastanku je dogovoren jednogodišnji plan aktivnosti te je između ostalog dogovoreno i ljetovanje za gluhoslijepe osobe koje će se održati iduće godine u Mađarskoj, sportska natjecanja te osnivanje triju radnih grupa unutar EDBU-a.

 

Nadalje, Generalna skupština Svjetske federacije gluhoslijepih osoba (WFDB) je započela jednim izuzetno važnim događajem: potpisivanjem Sporazuma o razumijevanju između Svjetske udruge prevoditelja znakovnog jezika (World Association of Sign Language Interpreters – WASLI) i Svjetske federacije gluhoslijepih osoba (WFDB) kojeg je potpisala sada već bivša predsjednica WFDB-a Sonia Margarita Villacres.


Na skupštini je izabran novi odbor na čelu sa predsjednikom Geirom Jensenom iz Norveške. Također su izabrani regionalni predstavnici za Afriku, Aziju, Europu, Latinsku Ameriku, Sjevernu Ameriku i Pacifik. Naša predstavnica Sanja Tarczay je i dalje ostala voditeljica radne grupe pod nazivom Deafblind interpreting.


Iako je u isto vrijeme Filipine zadesila nacionalna katastrofa, supertajfun Yolanda, najjači u povijesti, srećom, zaobišao je mjesto održavanja konferencije te su svi sudionici bili na sigurnome u svakom trenutku.Troškove puta sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Current template:single.php