Tjedan Helen Keller 2011.

Ovogodišnji Međunarodni tjedan Helen Keller održao se od 27.06.-03.07.2011. te kao i svi prethodni dosad, bio je prepun aktivnosti. Svake godine nastojimo da aktivnosti budu tematske i da se posvete određenom cilju a ove smo godine željeli podići svijest šire javnosti o posebnim komunikacijskim potrebama gluhoslijepih osoba i njihovu pravu na prevoditelje. Tako smo tjedan Helen Keller posvetili borbi da se gluhoslijepim osobama osiguraju prevoditelji za gluhoslijepe osobe – koji predstavljaju oči i uši gluhoslijepim osobama i koji im omogućujuću neovisan život!

 

Raznim aktivnostima nastojali smo privući pažnju javnosti i ukazati na probleme i trenutnu tešku situaciju gluhoslijepih osoba koju je uzrokovalo nerazumijevanje države.

 

Uz šetnju Helen Keller kroz centar grada koja je održana kao prva aktivnost tjedna i održavanje II. konferencije gluhoslijepih osoba, s istim ciljem smo održali radionicu na Trgu bana Jelačića «Budi ja» tijekom koje smo poticali javnost da sami pokušaju biti gluhoslijepe osobe koristeći čepiće za uši i pokrivala za oči. Potakli smo prolaznike da se uz to iskušaju u običajnim radnjama kao što su čitanje novina ili hodanje te smo se iznenadili iznimno velikim odazivom građana! Sudjelovanjem su mogli iskusiti svakodnevne poteškoće s kojima se gluhoslijepe osobe susreću, te što podrška u komunikaciji i kretanju znači u životu svake gluhoslijepe osobe.

 

Završna aktivnost bila je likovna kolonija gluhoslijepih osoba nakon koje je uslijedio Mrak i tišina party. Posebno iznenađenje večeri bilo je predstavljanje prve Dodirove ambasadorice humanosti, gospođe Josipe Lisac.

 

Hvala svima koji su nas podržali, našim vjernim prevoditeljima, volonterima i suradnicima bez kojih ove aktivnosti ne bi bile moguće i bez kojih bi gluhoslijepe osobe ostale u mraku i tišini. Nadamo se da smo u javnosti pronašli novog saveznika u borbi za prava za gluhoslijepe osobe! 

 

Slike se nalaze u našoj Galeriji slika.

 

Current template:single.php