Uspješni sastanci na europskoj razini

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba čini značajne korake u promicanju Hrvatske kao države koja štiti interese i unapređuje prava ranjivih društvenih skupina, posebice u stvaranju jednakih mogućnosti za ravnopravno uključivanje osoba s invaliditetom u politički i javni život. Stoga predsjednica Saveza i predsjednica EDbU-a ,mr. sc. Sanja Tarczay, kontinuirano sudjeluje u aktivnostima koje su vezane uz promicanje i osiguravanje prava gluhoslijepih osoba ne samo u Republici Hrvatskoj već i na europskoj razini.


Na sastanaku European Platform of Deafness, Hard of Hearing, and Deafblindness (Europske platforme gluhih, nagluhih i gluhoslijepih osoba) u Brusellu 27.11.2013. okupili su se predstavnici svih glavnih europskih organizacija gluhih, nagluhih i gluhoslijepih :EUD, EURO-CIU, EdbN, EFHOH, FEPEDA, EUDY, EdbU i IFHOHYP te se dogovorili oko zajedničkih smjernica kao i planova aktivnosti EU Platforme za iduću godinu.


Predsjednica EDbU-u odradila je i prvi službeni posjet uredu European Union of Deaf (Europske unije gluhih) koji je rezultirao dogovorom o potpisivanju memoranduma o zajedničkoj suradnji.


Od posebno važnih događanja ističemo i primanje u Europskom parlamentu koji su organizirali domaćini iz EUD-a, a kojemu su prisustvovali predstavnici European Disability Forum i European Commision. Tom prilikom održana su izlaganja na temu “UNCRPD Survey: Access to EU institutions for Deaf sign language users“. U nizu predavanja istaknuli bi dva zanimljiva predavanja od gluhih predstavnika u EU parlamentu, ono dr. Adama Kosa (predsjednik Disability Intergroup) i Helge Stevens (članica Flamanskog parlamenta).


dr. Adama Kosa i Helga Stevens, gluhi predstavnici u EU parlamentu sa predsjednicom Saveza Dodir Sanjom Tarczay

Tijekom boravka u Brusselu, predsjednica EDbU mr.sc. Sanja Tarczay, posjetila je organizaciju gluhoslijepih osoba Belgije (VZW Anna Timmerman vereniging) te na službenom sastanku s predsjednikom organizacije Peterom Vanhouteom dogovorila zajedničku suradnju belgijske organizacije gluhoslijepih kao i regionalnih organizacija gluhoslijepih sa EdbU u cilju pronalaženja adekvatnog zajedničkog ureda u Brusselu.

Current template:single.php