YARN BOMBING 2023. – DODIRni LIVADU CVIJEĆA!

YARN BOMBING 2023. – DODIRni LIVADU CVIJEĆA!
Sutra vas 15.06., čekamo na Zrinjevcu, kojeg ćemo u suradnji sa ustanovom Mali Dom – Zagreb, dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladežii na jedno poslijepodne pretvoriti u PROSTOR TAKTILNOG ISTRAŽIVANJA I KOMUNICIRANJA DODIROM!

Čeka vas pregršt sadržaja i brojnih, zanimljivih i zabavnih aktivnosti!!

Vunenm instalacijama, blagim za prirodu te dovoljno ugodnim i prepoznatljivim svačijem oku i dodiru, kratkoročno ćemo preurediti park u senzornu Livadu cvijeća a održat će se i nekoliko kreativnih radionica kako bi posjetitelji mogli sami izraditi svoj vuneni uradak.
Naglasak je u osvještavanju različitih senzornih doživljaja te načina na koji mogu istraživati i učiti osobe s oštećenjem vida i sluha te višestrukim poteškoćama.
Provest ćemo i iskustvene i edukativno-informativne radionice kroz koje ćemo vam približiti gluhosljepoću i izazove života sa gluhosljepoćom!

Aktivnosti:
  • Simulator oštećenja vida– pogledom kroz simulator oštećenja vida posjetitelji će imati priliku promatrati okruženje na način kako ga doživljavaju osobe s različitim vrstama oštećenja vida
  • ·Japanska buba– igra bacanja taktilne kocke, kretanje pod povezima po taktilnim pločama ovisno koliki broj na kocki igrač bacanjem dobije
  • Radionica s vunom– posjetitelji mogu izraditi pompone, rajfove, prstenje i slične ukrase od vune
  • Livada cvijeća – na livadi su postavljeni različiti predmeti od vune koji se mogu istraživati kroz različita osjetila
  • Ulovi leptira– vuneni leptirići na magnetima koji se love udicom (štap sa špagom na kraju koje je magnet)
  • Čovječe ne ljuti se – prostirka za igru većih dimenzija i taktilno različiti čunjevi
  • Igre pod povezima– povezi/simulacijske naočale – istraživanje i prepoznavanje predmeta taktilnim i drugim osjetilima
  • Foto kutak– mjesto s vunenim okvirom za fotografiranje

 

Mala škola znakovnog jezika

Što znači biti gluh, nagluh ili gluhoslijep? Kako komunicirati ako ne vidiš i ne čuješ? Što je to znakovni jezik? Pitanja su to na koja odgovaramo na interaktivnim radionicama pod nazivom “Mala škola znakovnog jezika”, kako bismo vas upoznali sa svijetom gluhoslijepih, gluhih i nagluhih osoba, njihovom kulturom i različitim načinima komunikacije – prije svega znakovnim jezikom.
Kroz radionice razbijamo predrasude o gluhoslijepim, gluhim i nagluhim osobama i budimo zanimanje za njihov poseban svijet, za njihove potrebe te potičemo prihvaćanje i uvažavanje različitosti.

Radionica “Budi ja”

Kroz ovu iskustvenu, interaktivnu radionicu posjetitelji će dobit priliku da pokušaju “obuti cipele” gluhoslijepih osoba i barem konkretnije pretpostave što znači imati istovremeno oštećenja i sluha i vida! Svi zainteresirani pokušat će se, uz pomoć štapa, poveza za oči, naočala koje simuliraju različita oštećenja vida kretati samostalno i uz pomoć prevoditelja za gluhoslijepe – s ciljem da se upoznaju s gluhoslijepim osobama i svakodnevnim problemima s kojima se one susreću.

Najmlađe će posebno razveseliti Pričaonica sa sjajnom Jelenom Pervan (prijevod na hrvatski znakovni jezik), izrada figura od balona a šečer na kraju donosi klaundoktorski glazbeni bend „Ni neki bend“ i Crveni Nosovi koji će koncert započeti u 19 sati!

Dođite, podržite nas, zabavite se, naučite nešto novo! Čekamo vas!
Current template:single.php