Borba za prava gluhoslijepih u Njemačkoj

Ograničena ljudska prava, manjak podrške i život u izolaciji nisu boljke samo gluhoslijepih u Hrvatskoj i drugim zemljama u razvoju, već su ozbiljan problem i najrazvijenijih zemalja Europe. Zbog dugotrajnog nezadovoljstva njemačkih gluhoslijepih osoba, napokon su organizirane demonstracije, na kojima je tražena pozornost javnosti i aktivnije uključivanje vlasti u poboljšanje životnih uvjeta za gluhoslijepe.

Mirni prosvjed održan je 4. listopada, s glavnom temom prikaza gluhoslijepih osoba kao zatvorenika s okovima i simboličnim zatvoreničkim kuglama. Nakon početnog okupljanja dvjestotinjak gluhoslijepih osoba, slijedio je marš gluhoslijepih, a na krajnjoj točki – ispred Njemačkog Parlamenta, održani su govori i brojni intervjui s njemačkim medijima.

Sanja Tarczay sudjelovala je na demonstracijama gluhoslijepih kao predsjednica EDBU-a, europske organizacije gluhoslijepih. Na taj način je u ime EDBU-a iskazala podršku za pokret gluhoslijepih u Njemačkoj, a održala je i govor u kojem poziva rukovodstvo Njemačke da počne brinuti za svoje najranjivije članove.

Demonstracije su bile popraćene od brojnih medija i javnosti, a ono što preostaje jest čekati i vidjeti hoće li Njemačka uskoro prestati biti gluha i slijepa za potrebe gotovo 6000 gluhoslijepih osoba Njemačke.

Klikom na sljedeće linkove pogledajte kako su njemački mediji izvijestili o ovom događaju:
http://www.rbb-online.de/panorama/beitrag/2013/10/Taubblinde-fordern-mehr-Rechte.html

http://www.tagesspiegel.de/berlin/protest-am-reichstag-taubblinde-demonstrieren-fuer-anerkennung-ihrer-behinderung/8889254.html

http://www.morgenpost.de/berlin-aktuell/article120629831/Taubblinde-demonstrieren-in-Berlin-fuer-mehr-Unterstuetzung.html

Current template:single.php