Europski dan osoba s invaliditetom, 2018.

Dr. sc. Sanja Tarczay, predsjednica European Deafblind Union / HSGsO Dodir i ove je godine, od  3. – 4. prosinca 2018. godine na poziv domaćina – Europske komisije i Europskog foruma osoba s invaliditetom (EDF)  – sudjelovala na obilježavanju Europskog dana osoba s invaliditetom u Briselu (Belgija).

 


 

Tema ovogodišnjeg događanja bila je važnost neovisnog življenja osoba s invaliditetom (uključujući i gluhoslijepe osobe) u zajednici – ostvarivog isključivo kroz kvalitetne i dostupne socijalne usluge. Posljednje je ujedno i glavni prioritet u stvaranju inkluzivnog europskog društva. 

 


U Europskoj godini kulturnog nasljeđa naglasak je stavljen i na važnost pristupa osoba s invaliditetom kulturnim dobrima, te na važnost omogućavanja njihove potpune fizičke i komunikacijske pristupačnosti. Tom je prigodom već tradicionalno dodijeljena i nagrada najpristupačnijem gradu u Europi za narednu, 2019. godinu. 

 

 


Kao uvod u svečanu ceremoniju dodjele nagrade, premijerno je prikazan prilog – nastao u suradnji britanske televizijske kuće BBC, gradonačelnika grada Zagreba, gospodina Milana Bandića i predsjednice Saveza Dodir, dr. Sanje Tarczay –  u kojem je predstavljen Zagreb kao pozitivan primjer jednog od najpristupačnijih gradova u Europi.

Current template:single.php