Kako približiti knjižnice gluhoslijepima?

U petak, 27. rujna, ovim pitanjem bavili su se predstavnici Knjižnica grada Zagreba na 10. okruglom stolu za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama. Tema ovog okruglog stola bila je usmjerena na promjene koje donosi novo, informacijsko-tehnologijsko okruženje. Sudjelovali su predstavnici knjižnica iz Slovenije i Danske, kao i hrvatski knjižničari i predstavnici osoba s invaliditetom.


Kako bi opisala potrebe gluhoslijepih osoba, Sanja Tarczay održala je predavanje s temom: “Gluhoslijepe osobe u okruženju moderne tehnologije – pristupačnost ili prepreka?”. Uz prezentaciju koja je na slikovit način prikazala načine kako gluhoslijepe osobe mogu čitati, Sanja Tarczay govorila je o prilagodbama koje gluhoslijepima trebaju kako bi se služile knjižničnim uslugama i češće posjećivale knjižnice.


Okrugli stol završen je uz zaključak da moderna tehnologija doista može olakšati osobama s invaliditetom pristup knjigama i čitanju, ali je potrebna edukacija i usklađivanje sa stvarnim potrebama osoba s različitim vrstama invaliditeta.

Current template:single.php