Spas zvan video poziv – “I BEZ KONTAKTA U KONTAKTU!“

Donosimo vam još jednu lijepu i pozitivnu priču u sklopu akcije „I BEZ KONTAKTA U KONTAKTU!“ 🙂

Spas zvan video poziv

Slušamo od prijatelja kako neki dosta teško podnose ovu izolaciju i ograničenje izlazaka. Koliko im je teško biti „zatvoren“ u stanu, eventualno otići do trgovine po osnovne namirnice i vratiti se u stan. Nema izlazaka, nema kina, nema druženja..samo stan i Ja.

Tako, dragi naši, žive naši članovi, gluhoslijepe osobe, i kad nema izolacije. I kad ovo doba COVID-a19 nije postojalo, kad smo se slobodno mogli kretati, bez ikakve opasnosti ili ograničenja. Gluhoslijepe osobe ne mogu izaći iz stana, ako intervenor ne dođe po njih i ne izvede ih van. Bila to nabavka osnovnih namirnica, odlazak liječniku ili pak samo šetnja obližnjim parkom. Možda ste pomislili, pa čemu onda panika, njima se ništa nije promijenilo?! Njima se sve promijenilo, jer sada su potpuno sami, jer sadaa ne idu ni šetnju barem jednaput tjedno koliko su prije izlazili, jer sad ne čuju ništa novo, jer sada su u potpunoj izolaciji – dvostrukoj izolaciji.

No, kako to uvijek biva, tko želi uvijek nađe način da dopre do onog do koga mu je stalo. Tako smo mi zahvalni internetu i video pozivu jer na taj način razveselimo svoje članove. Pitat ćete se, kako video pozivom ako se radi o gluhoslijepim osobama?

Da, nažalost, to je moguće samo kod gluhoslijepih osoba koje imaju ostatak vida ili, na primjer, ako žive s nekim tko zna znakovni jezik, pa prevodi gluhoslijepoj osobi sve što mi želimo reći njemu preko video poziva.

U današnjoj priči, donosimo vam primjer komunikacije s jednom našom članicom iz Varaždina, koja je potpuno gluha i s minimalnim ostatkom vida, na samo jednom oku. I srećom, evo, može komunicirati putem video poziva! Naša članica, gluhoslijepa osoba, gospođa RADMILA, uz svoju gluhosljepoću bori se i sa mnogim drugim bolestima te spada u rizičnu skupinu građana i u izolaciji je od samoga početka. Sada već gotovo tri tjedna. Ne izlazi nikuda, osim na svoj balkon.

U tome svemu, ona ima sreću, jer joj pomaže kćer te ona obavlja sve što gospođi Radmili treba – ljekarna, trgovina, plaćanje računa… No, gospođa Radmila je naša aktivna članica i jako joj nedostaje društvo, komunikacija i druženje. U tome svemu joj pomažu dvije prevoditeljice koje s njom komuniciraju putem video poziva. Nekoliko puta tjedno družimo se s njom, pričamo,pr enosimo joj zanimljive vijesti, novosti, pričamo o kuhanju, novim receptima za kolače, prepričavamo i prisjećamo se zajedničkih lijepih trenutaka s nekog druženja ili izleta, ali i planiramo što ćemo raditi i kuda bi mogli ići kad sve ovo završi. Tako njoj skratimo vrijeme izolacije, uljepšamo dan jer se više ne osjeća sama, ali i ono najvažnije – prenosimo važne informacije i obavijesti.
Kad ne priča s nama, gospođa Radmila krati vrijeme izolacije rješavanjem križaljki, gledanjem TV-a, kuhanjem i čišćenjem stana. Zna se često našaliti pa reći: nikada mi stan nije bio čišći!  I svaki put kada se vidimo na video poziv, ona je unatoč svim svojim problemima i sada, u dvostrukoj izolaciji, i dalje nasmijana i spremna za našaliti se.

Ovim putem, želimo se zahvaliti i ravnatelju Društva Crvenog križa Varaždinske županije, gospodinu NEBOJŠI BUĐANOVCU, koji se na samom početku ove situacije ponudio da pomogne bilo što i bilo kome ukoliko bude potrebno.

#ukontaktuibezkontakt! #savezdodir #ostanidoma

Current template:single.php