Održano stručno predavanje Prava pacijenata s gluhosljepoćom

 

Dana 12. travnja, 2010. godine u Općoj bolnici Virovitica održano je stručno predavanje o pravima pacijenata s gluhoslijepćom. Predavanju je prisustvovalo šezdeset sudionika, medicinskog osoblja bolnice, te su voditelji predavanja sudionike upoznali sa radom Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir, koja uz podršku Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi već treću godinu provodi projekt informiranja i edukacije djelatnika u zdravstvu pod nazivom "Prava pacijenata s gluhoslijepoćom".


Projekt je proizašao iz potrebe unaprijedjenja komunikacije izmedju zdravstvenih djelatnika i pacijenata s gluhosljepoćom i gluhoćom s obzirom da su uočene odredjene poteškoće u komunikaciji tijekom pružanja zdravstvenih usluga ovim pacijentima. Udruga Dodir stoga kroz ovaj projekt želi potaknuti i educirati zdravstvene djelatnike na poboljšanje pružanja zdravstvenih usluga uz korištenje prevoditelja za znakovni jezik Službe podrške Dodir, koji osigurava potpun i točan prijenos informacija izmedju pacijenta i liječnika, pacijenta i medicinske sestre i slično. Na taj način komunikacija se odvija neometano i informacije se dobivaju direktno od pacijenta te se time utječe i na lakše kreiranje postupka liječenja i rehabilitacije.

Na predavanju su predstavljeni: načini komunikacije s gluhoslijepim i gluhim pacijentima, korištenje podrške prevoditelja za znakovni jezik tijekom rada s gluhoslijepim i gluhim pacijentima, osnovne značajke gluhoslijepih osoba i poteškoće sa kojima se one susreću, kao i neke specifičnosti gluhosljepoće.

Current template:single.php