IX svjetska konferencija Helen Keller i III skupština World Federation of the Deafblind

23. – 27.10.2009.
Kampala, Uganda

Veliko nam je zadovoljstvo što vas možemo obavijestiti da je na općoj skupštini Svjetske federacije gluhoslijepih osoba (World Federation of the Deafblind – WFDB), održanoj 27. listopada 2009. u ugandskoj prijestolnici Kampali, predsjednica Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir, Sanja Tarczay, po treći put za redom izabrana u Izvršni odbor WFDB kao regionalni predstavnik za Europu.

Podsjetimo ujedno da je predsjednica udruge Dodir prošle godine izabrana i za potpredsjednicu Izvršnog odbora Europske unije gluhoslijepih osoba (European Deafblind Union – EDbU). Sigurno možemo bez ustezanja ustvrditi da su u zadnjem desetljeću od svih osoba s invaliditetom u Hrvatskoj upravo predstavnici udruge Dodir najzastupljeniji i najaktivniji u medjunarodnim organizacijama.

Gluhoslijepe osobe Europe i svijeta su glasanjem svojih predstavnika pokazale de ozbiljno računaju na Sanju Tarczay u borbi za svoja prava. WFDB je igrao važnu ulogu u kreiranju Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, te je uslijed toga zadržao savjetodavni status pri UN, posebno nadzirući provodjenje Konvencije u državama koje su je ratificirale. Na taj način su konačno otvorena vrata i gluhoslijepim osobama u Hrvatskoj da se izbore za svoja prava.

Prisutnost predstavnice Hrvatske u vodstvima medjunarodnih organizacija gluhoslijepih osoba pruža mogućnost za poboljšanje situacije gluhoslijepih osoba u Hrvatskoj. Jer i mi, gluhoslijepe osobe, i ovdje, u Hrvatskoj, želimo ostvariti naš europski san.

Current template:single.php